De gemeente Amsterdam is in totaal 108 miljoen euro kwijt aan het sluiten van bordelen op de Wallen. Het prestigieuze plan om criminaliteit in de rosse buurt te voorkomen valt hiermee veel duurder uit dan verwacht.
Dat schrijft De Telegraaf donderdag (Blendle), op basis van vertrouwelijke cijfers die de krant kon inzien.
De coalitiepartijen in de gemeente Amsterdam – D66, VVD en SP – twijfelen of de belastingbetaler voor de extra kosten moet opdraaien.
Het was in de zomer van 2007 toen Lodewijk Asscher, destijds nog wethouder in de hoofdstad, Project 1012 van start liet gaan. De doelstellingen waren het terugdringen van de criminaliteit en het werken aan een economische opwaardering van het postcodegebied 1012 (oftewel het gebied op en rondom de Wallen).
Een belangrijk onderdeel van het plan aldaar was het sluiten van ruim 200 prostitutieramen in de periode tot tot 2018. De gemeenteraad steunde het project met een grote meerderheid. Het werd dan ook overgenomen door burgemeester Van Der Laan toen Pvda-prominent Asscher naar Den Haag vertrok om minister van Sociale Zaken te worden.
Zoeken naar 24 miljoen in de begroting
Inmiddels zijn al 126 van de in totaal 470 ramen gesloten en over 83 andere panden wordt momenteel nog onderhandeld. Om sluiting voor elkaar te krijgen is veel geld nodig, zo blijkt uit vertrouwelijke cijfers die in het bezit zijn van De Telegraaf. Er moet nog 24 miljoen van de totale 108 miljoen euro in de gemeentebegroting worden gevonden.
Dit is opvallend, omdat het college op een belangrijke afspraak terug lijkt te moeten komen. In het coalitieakkoord uit 2014 tussen D66, VVD en SP staat dat er juist niet meer geld moet gaan naar het opkopen van prostitutiepanden in het Wallengebied.
De kosten zijn zo hoog, omdat de gemeente Amsterdam garant moet staan voor de dalende waarde van prostitutiepanden. Een winkel, woning of atelier is namelijk veel minder waard zonder rode lampjes.
De coalitiepartijen zouden echter het liefst niet willen zien dat de extra kosten bij de belastingbetaler komen te liggen. Raadslid Peter Kwint (SP) bekijkt wat daar aan gedaan kan worden, aldus De Telegraaf.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl